5 Dienstverlenend Hardenberg

Veiligheid

Wat willen we bereiken?

Ons doel is dat de gemeente Hardenberg een veilige gemeente is. Waar inwoners, ondernemers en bezoekers zich welkom, thuis, vertrouwd en veilig voelen. Een gemeente met weinig overlast en criminaliteit. En een gemeente die de hedendaagse en complexe veiligheidsproblemen effectief het hoofd kan bieden. We houden de veiligheid in onze gemeente op orde. Veiligheid is de basis voor iedereen. Daarom zetten we in op preventie, handhaving en integrale samenwerking.
We hebben nauwe contacten met de politie, het sociale domein en overige ketenpartners zoals de gemeenten Dalfsen en Ommen. Hiermee willen we een groot gevoel van veiligheid creëren en behouden. We richten onze ogen op zaken als ondermijning, cybercriminaliteit, drugsoverlast, polarisatie en radicalisering. Maar ook vluchtelingenproblematiek, jeugdoverlast en sociale onveiligheid kunnen de veiligheid aantasten. Naast de reguliere werkzaamheden hebben we in 2024 extra voor de thema’s ondermijning, jeugdoverlast en digitale veiligheid.

Wat gaan we daarvoor doen?

Begin 2024 is het nieuwe Integraal VeiligheidsPlan (IVP) gereed. Dit plan vormt de basis voor diverse initiatieven, zoals:

  • Verkoop en het gebruik van drugs is een aanhoudend probleem. Om dit aan te pakken werken we samen met verschillende partijen. De procesregisseur Jeugd coördineert dit. En geeft de samenwerking en informatievoorziening tussen de betrokken partijen op een goede wijze vorm.
  • We vergroten de bewustwording op het gebied van ondermijning binnen de organisatie en bij ketenpartners. Er komt een intern meldpunt. En we gaan we verder met het lokale ondermijningsoverleg. We voeren integrale controles uit. Ook vergroten we bewustwording van inwoners over ondermijning. Dit doen we vanuit preventief oogpunt en met het oog op het stimuleren van de meldingsbereidheid. Daarbij richten we ons primair op het buitengebied.
  • Digitale criminaliteit blijft zich ontwikkelen en blijft toenemen. Daarom versterken we onze digitale weerbaarheid. We zorgen dat onze systemen op orde zijn. Onze medewerkers werken digitaal veilig. En we hebben oog voor de wederzijdse beïnvloeding van de digitale en fysieke wereld in veiligheidssituaties. Bij inwoners en ondernemers versterken we de bewustwording van digitale risico’s. We hebben daarin ook aandacht voor digitale zelfredzaamheid, zodat mensen weten wat zij zelf kunnen doen.
  • Aanpak van de georganiseerde criminaliteit vraagt om een georganiseerde overheid. Wij willen de samenwerking met de gemeenten Dalfsen en Ommen in goed overleg, op Vechtdal niveau, en in samenwerking met de politie, versterken. Data (informatie) helpt ons om de vinger te krijgen achter ondermijning, zoals drugsactiviteiten en witwaspraktijken. De politie zet hiervoor een speciale eenheid op. Wij willen daarop aansluiten om via een nauwe samenwerking te komen tot een effectieve aanpak.

Lasten & baten

15.454

7,4 %

1.724

0,8 %

Deze pagina is gebouwd op 11/02/2023 19:26:36 met de export van 11/02/2023 19:18:45