Wat willen we bereiken?
De ambtelijke organisatie maakt werk van onze ambities. In het dagelijks handelen en doen van onze medewerkers staat de samenleving prominent op de eerste plaats.
In onze organisatie werken medewerkers met veel plezier en energie met elkaar samen. Vanuit een goed bestuurlijk-ambtelijk samenspel zijn we in gesprek en leggen we verbindingen. De talenten van onze medewerkers zijn het belangrijkste bezit van onze organisatie. Daar zijn we zuinig op. Wij vinden diversiteit belangrijk. Iedereen kan bij ons meedoen.
De basis van de ambtelijke organisatie is op orde. Waar nodig past de organisatie zich aan. Want we willen een (financieel) gezonde organisatie zijn en blijven. Dat kan door flexibel te zijn en in beweging te blijven, letterlijk en figuurlijk.
Onze organisatie is slagvaardig en zorgt voor groei en bloei. In een cultuur waarin we van fouten leren en ons blijven ontwikkelen. Er is ook tijd voor reflectie. Onze organisatie volgt de (maatschappelijke) ontwikkelingen actief. En speelt daarop in als dat nodig is.
Onze visie op dienstverlening bestaat uit drie thema’s: bereikbaar en duidelijk in contact, het bedenken van passende oplossingen en samenwerken aan het resultaat.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Met de ontwikkelagenda 2023-2025 werken we programmatisch aan een organisatie waarin de samenleving écht centraal staat en een organisatie die dit ook uitstraalt. De ontwikkelagenda bestaat uit drie hoofdthema’s: verbinden op ambitie en participatie, werkgeluk en een slagvaardige organisatie. Elke thema is uitgewerkt in een aantal ontwikkelsporen. Met activiteiten per ontwikkelspoor geven we uitvoering aan de ontwikkelagenda. Omdat de samenleving steeds in verandering is en vooruitkijken lastig blijkt, werken we de activiteiten op jaarbasis uit. Eind 2023 bepalen we op basis van waar we op dat moment staan met welke activiteiten we in 2024 aan de slag gaan.
- Op verzoek van de griffie is na overleg met werkgeverscommissie vanuit de raad en het presidium besloten middelen op te nemen voor:
- uitbreiding van de formatie van de griffie. De invulling hiervan wordt zo spoedig mogelijk bekend.
- Verhoging budget rekenkamer aan landelijke norm. Het is vanaf 2024 voor gemeenten niet meer mogelijk om rekenkameronderzoek in de vorm van een Rekenkamercommissie te organiseren. De bevoegdheden van rekenkamers worden uitgebreid. De raad zorgt voor het budget van de rekenkamer inclusief ambtelijke ondersteuning. We verhogen het budget zodat het past bij de landelijke norm.
- een Jongerenadviesraad. De gemeenteraad start een Jongerenadviesraad. Dit is een groep van ongeveer 10 jongeren die de gemeente gevraagd en ongevraagd adviezen geeft. De griffie en een groep raadsleden begeleiden de jongeren
- We gaan verder met het uitvoeren van onze visie op dienstverlening. Daarbij blijven we de samenleving centraal stellen. Dit vraagt om een andere inrichting van onze digitale dienstverlening. Maar het vraagt ook om een verandering in houding en gedrag.
Herinrichting gemeentehuis (in combinatie met afstoten De Stelling)
We blijven hybride werken en de voordelen daarvan benutten. Dat doen we op basis van onze visie op Thuis- en samenwerken. Ook de kantooromgeving moet daarbij passen. Zo kunnen alle medewerkers hun werk op een goede manier doen. Vanuit goed werkgeverschap streven we naar een dynamische werkomgeving waar medewerkers elkaar makkelijk ontmoeten en (samen)werken.
We maken een plan en een ontwerp voor een eigentijdse en toekomstbestendige werkomgeving. Dat valt samen met de vervanging van het huidige, afgeschreven meubilair. En met het afstoten van de huurlocatie aan De Stelling. De (ongeveer 45) collega’s die nu nog op De Stelling werken, kunnen vanaf juli 2025 ook weer op het gemeentehuis terecht kunnen voor een werk- en overlegplek. Daarvoor zoeken we in het gemeentehuis ruimte..
Om de medewerkers en eigentijdse en toekomstige werkomgeving te bieden zijn aanpassingen in de indeling/inrichting van het gemeentehuis nodig. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de keuzes voor de inrichting, de kwaliteit, de omvang en het niveau van duurzaamheid (waaronder eventueel hergebruik van meubilair en/of elementen daarvan). Hiervoor is budget nodig. We betrekken ook de budgetten die nu bestemd zijn voor kosten van gebruik van De Stelling, zoals facilitaire kosten en huisvestingskosten.
In dit stadium zijn alleen nog algemene richtprijzen te geven over het investeringsbudget per m2 op drie verschillende niveaus ( ‘ basic – medium – high ’ ). Op basis daarvan werken we de komende periode een nadere budgetuitvraag worden uitgewerkt, inclusief de facilitaire kosten.
We ronden het ontwerptraject voor het einde van het jaar af. Daarna starten we op basis van de gemaakte keuzes een aanbestedingstraject. Uitvoering vindt plaats in de eerste helft van 2024.