Visie en koers
Onze Omgevingsvisie Landstad Hardenberg vertelt het verhaal van Hardenberg. Waar komen we vandaan? Hoe ziet de gemeente er in 2040 uit? En wat moeten we doen om daar te komen? Voor de huidige bestuursperiode staan onze ambities in het coalitieakkoord ‘Oog voor elkaar, blik op de toekomst’. Samen met de Perspectiefnota en uw beschouwingen daarop is dat het vertrekpunt voor een visie op (middel)lange termijn. We blijven benadrukken dat de actuele ontwikkelingen steeds vragen om bijsturing.
Onze visie in het kort
Rode draad bij alles wat we doen is het behouden en versterken van de brede welvaart in land en stad. In de Omgevingsvisie staat dat daarvoor een schaalsprong nodig is. Én het toevoegen van kwaliteiten. Kortom: groei én bloei. Investeringen en verbeteringen in het woon-, leef- en werkklimaat werken als vliegwiel voor de brede welvaart van onze inwoners. We zetten in op kwaliteit van leven en het behoud van gemeenschapszin.
Onze gemeente heeft een aantal sterke kenmerken. We zijn een groeiende grensgemeente met ruimte als troefkaart. Maar ook een sterk en verbindend streekcentrum tussen drie regio’s. En een gemeente die het beste van platteland en stad combineert. Maar vooral hebben we de kracht van de samenleving. Deze kenmerken zijn de basis voor onze visie op de ontwikkeling van Hardenberg tot 2040. De komende jaren willen we doorgroeien naar een streekcentrum 3.0 met een kwalitatief hoog voorzieningenniveau. En naar een economisch en verkeersknooppunt, sterk verbonden met de omliggende regio’s.
Bij het streven naar brede welvaart voor onze inwoners, staan vier samenhangende thema’s centraal.
- Hardenberg voor elkaar - over een vitale samenleving, leefbare kernen en stedelijke ontwikkeling.
- Hardenberg in balans - over de verscheidenheid van ons landelijk gebied.
- Knooppunt Hardenberg - over een vitale economie en goede bereikbaarheid.
- Duurzaam Hardenberg - over de energietransitie, klimaatadaptatie en een circulaire economie.
We hebben de meeste thema’s al uitgewerkt in concrete programma’s. Zoals het programma Mobiliteit, het programma Duurzaamheid, de nieuwe economische Koers en het programma Wonen. Deze programma’s geven ons richting op de beleidsvelden. Maar ook hier moeten we steeds aandacht hebben voor de actuele ontwikkelingen.
Het thema ‘Hardenberg voor elkaar’ is nog volop in beweging. We werken dit thema uit in ons nieuwe kernenbeleid. Het heeft ook raakvlakken met het programma ‘Veerkrachtig Hardenberg’ (voorheen Samen Door) dat in ontwikkeling is. In dit programma maken we de verandering in het sociaal domein op lokaal niveau concreet.
Veerkrachtig Hardenberg
Het programma ‘Veerkrachtig Hardenberg’ rust op de drie pijlers van het Hardenbergs Model: veerkracht, bestaanszekerheid en veilig opgroeien. We werken in het programma met verschillende partners aan een toekomstbestendig maatschappelijk domein. We zetten in op een veerkrachtige samenleving die is gericht op ontwikkeling. Wij bieden onze inwoners perspectief. Dit doen we met behoud van de kwaliteit van zorg, ondersteuning of dienstverlening op het gebied van onder meer de Wmo, Jeugdhulp en de Participatiewet. Ook zetten wij in op de financiële bestaanszekerheid voor onze inwoners. Daarvoor hebben we verschillende regelingen met als uitgangspunt: ‘genereus, maar eenvoudig’.
Groeien én bloeien
Groei en bloei zijn naar onze overtuiging onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze inzet op ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid, en sociaal-economische en maatschappelijke vitaliteit zorgt voor groei en bloei. Zo geven we concreet invulling aan het streven naar brede welvaart voor onze inwoners.
Om onze ambities te realiseren moeten we blijven investeren in onze basisinfrastructuur. Dat betekent dat we zorgen voor woningbouw, werklocaties en mobiliteit (‘groeien’ ). Daarvoor spelen we onze belangrijkste troefkaart: de fysieke ruimte in onze gemeente.
Verantwoorde groei vraagt ook om investeringen in het bebouwde gebied. Denk aan centrumvoorzieningen. Zo bouwen we onze streekfunctie en ons voorzieningenniveau verder uit. Want dat is essentieel als gemeente in een grensregio met een verzorgingsgebied voor meer dan 100.000 inwoners en bezoekers.
Bij brede welvaart gaat het om de kwaliteit van leven én van de leefomgeving. Daarom is groei geen doel op zich. Groei ondersteunt ons streven naar brede welvaart voor onze inwoners. En het is verbonden met (ruimtelijke) kwaliteit.
Toch betekent economische groei niet vanzelf maatschappelijke bloei. Daarom werken we ook aan maatschappelijke vitaliteit (‘ bloeien’ ) van onze inwoners. Met activiteiten op het gebied van bijvoorbeeld sport, cultuur, welzijn en maatschappelijke accommodaties. Dat doen we samen met maatschappelijke organisaties, inwoners en ondernemers.
Ook gezondheid is sterk bepalend voor de kwaliteit van leven en daarmee van wezenlijk belang voor brede welvaart. Het opgroeien van kinderen in een gezonde en veilige leefomgeving is essentieel. Onze activiteiten op dat gebied krijgen een plek in ons gemeentelijk Gezondheidsbeleid. Daarnaast staan de zelfregie van de inwoner, het dichtbij organiseren van de juiste zorg en ondersteuning en de inzet op preventie centraal. Zo houden we de zorg beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar.