Naar een kansen- en investeringsagenda
Aan de hand van onze visie en koers kijken we naar de belangrijkste opgaven en gaan we in beeld brengen welke investeringen daar op de langere termijn voor nodig zijn. Dat doen we met een nog op te stellen kansen- en investeringsagenda. Daarin vertellen we hoe de thema’s en programma’s zorgen voor groei en bloei. En hoe investeringen in de basisinfrastructuur, onze streekfunctie en onze kernen en inwoners bijdragen aan brede welvaart. De verdieping en discussie hierover staat wat ons betreft centraal in de Perspectiefnota 2025.
Hieronder doen we alvast een eerste aanzet voor de inhoudelijke thema’s die een plek zouden moeten krijgen in deze agenda. Aansluitend gaan we in op de financiële afwegingen die we daarbij hebben te maken, mede gelet op het uitgangspunt om onze solide financiële positie te behouden.
Groeien: investeren in basisinfrastructuur en streekcentrum
- Woningbouw
We bouwen verder aan de woningvoorraad voor alle doelgroepen. En zorgen voor een kwalitatief goed woningaanbod en goede woonomgeving.
- Economie en werkgelegenheid
We ontwikkelen een robuuste, duurzame en concurrerende economie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Daarvoor zetten we in op voldoende vestigingslocaties, passend werk voor alle inwoners en regionale samenwerking.
- Mobiliteit
Mobiliteit in onze gemeente is duurzaam en veilig. Onze kernen en bedrijventerreinen zijn goed bereikbaar. We beschikken over sterke grensoverschrijdende knooppuntverbindingen.
- Centra, theater en stationsgebied
We behouden een volledig, aantrekkelijk en stedelijk voorzieningenniveau. Sfeer, beleving en ontmoeting staan centraal bij centrumvernieuwing in Hardenberg en Dedemsvaart. In Hardenberg hebben we een goed functionerend theater op een prominente plek in het centrum aan het vernieuwde waterfront, met een parkeervoorziening in de buurt. We maken van het stationsgebied van Hardenberg een dynamisch woon- en werkgebied én mobiliteitshub. Voor de ontwikkeling van kleinere kernen sluiten we aan bij dorpsvisies.
Bloeien: investeren in kernen en inwoners
- Kernen en sociale samenhang
Onze samenleving is veerkrachtig. We richten ons op ontwikkeling en perspectief voor inwoners. Mensen wonen in aantrekkelijke en veilige (woon-)kernen met een sterke sociale cohesie. Voorzieningen passen bij wat de samenleving vraagt en zitten bij elkaar in de buurt. In de kernen zijn aantrekkelijke evenementen. Elk kern heeft een basisvoorziening zoals een ontmoetingsruimte.
- Jeugd en onderwijs
We geven onze jeugd een goede start. Kinderen groeien op in een gezonde en veilige leefomgeving. Ze krijgen alle ruimte om talenten te ontwikkelen. Dat begint bij goed onderwijs in schoolgebouwen die passend, duurzaam en van goede kwaliteit zijn.
- Gezondheid
Een gezonde samenleving hangt samen met een gezonde leefomgeving. Hulp en ondersteuning voor inwoners is dichtbij. We pakken preventie en het bevorderen van gezondheid integraal aan.
- Sport
Zoveel mogelijk inwoners sporten en bewegen met plezier. Daarvoor zijn in vrijwel alle kernen goede sportfaciliteiten en duurzame en toekomstbestendige sportaccommodaties.
- Zorg en wonen
Ouderen wonen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving. We organiseren , zorg en ondersteuning lokaal en dichtbij de inwoners. Daarvoor werken zorgaanbieders, corporaties, huisartsen en wijkverpleging samen op het snijvlak van zorg, wonen en welzijn.
- Leefomgevingskwaliteit (woonkwaliteit, energie, duurzaamheid en circulariteit)
Samen met de (dorps)gemeenschappen en ondernemers werken we aan leefbaarheid en woonkwaliteit. Maar ook aan energieneutraliteit en het aanpassen van de leefomgeving aan het veranderende klimaat. We zetten in op minder restafval en (her)gebruik van waardevolle grondstoffen.
- Landbouwtransitie en landelijk gebied
Ons landelijke gebied is economisch en sociaal vitaal. Met een productieve en veerkrachtige (kringloop)landbouw en ruimte voor recreatieve neventakken.