Wat willen we bereiken?
De jeugd heeft de toekomst. We willen de jeugd een goede start geven. Door ze veilig en gezond op te laten groeien. In een omgeving waar ze vrienden kunnen maken, waar ruimte is voor buitenspelen, bewegen en sporten. En waar ze kunnen meedoen. We bieden jongeren alle kansen om hun talenten te ontwikkelen. In de samenleving en op school. Als gemeente helpen we met een laagdrempelig en toegankelijk netwerk. Bij een goede start hoort ook goed onderwijs. In schoolgebouwen die passend, duurzaam en van goede kwaliteit zijn.
We werken aan betere en tijdige jeugdhulp, op een juiste plek en wanneer dit nodig is in een beheersbaar en duurzaam financieel stelsel.
Wat gaan we daarvoor doen?
- We onderzoeken hoe we de ondersteuning en samenwerking rondom het veilig en gezond opgroeien van kinderen kunnen versterken. Daarbij houden we rekening met de Hervormingsagenda Jeugd van Rijk en gemeenten.
- Samen met de jeugdgezondheidszorg, het onderwijs en maatschappelijke partners onderzoeken hoe we de aanpak 'opgroeien in een kansrijke omgeving' van het Trimbos instituut verder kunnen inzetten. Om aan te sluiten bij de behoeften van onze jeugdigen brengen we de wensen t.a.v. vrijetijdsbesteding in de avond en weekenden in kaart.
- We versterken de inzet op preventie door te onderzoeken op welke manier we het voorliggend veld kunnen versterken, bijvoorbeeld met meer inzet van jongerenwerk.
- De rol van jeugdconsulenten bij huisartsen ontwikkelen we op basis van evaluatie door.
- We zetten in op een goede toeleiding en tijdige ondersteuning op de juiste plek door het versterken van de samenwerking tussen aanbieders van jeugdhulp en onze sociale wijkteams.
- We zetten in op het voorkomen en verkorten van thuiszitters in het onderwijs.
- We streven naar minder versnippering en een betere samenwerking in de jeugdbescherming. Daarvoor gaan we met Veilig Thuis, Gecertificeerde Instellingen (jeugdbescherming) en de raad voor de kinderbescherming in regionaal verband na hoe we beter samen kunnen werken. Hierbij betrekken wij de toekomstvisie jeugdbescherming.
- We werken aan tijdige en goede ondersteuning van kinderen binnen een houdbaar en betaalbaar stelsel. Aan de hand van de hervormingsagenda Jeugd en kansen die wij lokaal zien, werken we aan voortdurende verbetering. We zorgen voor een uitwerking van de agenda en de acties die we inzetten.
- We voeren de Lokale Educatieve agenda uit. Met het onderwijs maken wij in 2023 afspraken over wat wij in 2024 gaan doen. In elk geval gaan we in samen met het onderwijs aan de slag met:
- Het verbreden van de pilot Jeugd in Balans ( voorheen 'Angst en Depressie') in het hele voortgezet onderwijs. Wij doen dit samen met het onderwijs, GGD en Samen Doen.
- Het evalueren van de pilot met de kansencoaches. We willen waardevolle activiteiten op een structurele manier voortzetten.
- De inzet van de activiteiten uit het Nationaal Plan Onderwijs zoals die in 2023 zijn ingezet. Het NPO programma zetten we in om jongeren die achterstanden of vertraging hebben opgelopen als gevolg van de Covid -19 hebben opgelopen te ondersteunen.
- Het voortzetten van het programma 'Eerlijke Kansen', waar nodig of gewenst sturen we dat bij vanwege de afspraken die wij maken in de Lokaal Educatieve agenda en de ervaringen die wij hebben met de inzet van activiteiten binnen dit programma.
- We geven uitvoering aan het Integraal Huisvestingsplan voor het basisonderwijs. Bij het opstellen van de begroting moet de gemeenteraad nog besluiten wat wij hiervoor in 2024 moeten uitvoeren.
- We onderzoeken op welke wijze een Integraal Huisvestingsprogramma Voortgezet Onderwijs een bijdrage kan leveren aan goede onderwijshuisvesting in de toekomst en welke verantwoordelijkheid de gemeente heeft in het realiseren hiervan.
- Oekraïners en andere vluchtelingen bieden we onderwijs aan. We onderzoeken de noodzaak van extra onderwijshuisvesting.