3 Duurzaam Hardenberg

Energietransitie en energie-innovatie

Wat willen we bereiken?

We volgen de landelijke ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Ons doel is een reductie van 55% CO 2 -uitstoot in 2030 en 95% in 2050 ten opzichte van de CO 2 -uitstoot in 1990.
De woningen in onze gemeente zijn in 2050 aardgasvrij. Dat staat in onze transitievisie Warmte. Het begint met energiebesparing en het energiezuinig maken van woningen. We helpen onze inwoners hierbij.
In 2024 wekken we een aanzienlijke hoeveelheid duurzame stroom op met zonne- en windenergie.
We volgen onze gezamenlijke Regionale Energiestrategie (RES) West-Overijssel. Dit betekent dat we in 2030 met 60 % windenergie en 40 % zonne-energie duurzame stroom gaan opwekken.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • In de strategiebrief energietransitie en -innovatie staan de richting en kaders voor ons vernieuwde energiebeleid. We werken het beleid samen met inwoners, bedrijven en partners uit in een nieuw energieprogramma. Het nieuwe energieprogramma is in 2024 klaar.
  • Met gedragsverandering, isolatiemaatregelen en het verhogen van de energie-efficiëntie van installaties in gebouwen kunnen inwoners en ondernemers energie besparen. Inwoners die maatregelen willen nemen, kunnen op verschillende plekken terecht voor informatie en advies. We gaan dit bundelen onder de paraplu van het Energieloket Hardenberg. Als onderdeel hiervan bieden we hulp met energiecoaches en het energieklusteam. We organiseren inkoopacties voor huishoudens. En we maken gebruik van de landelijke subsidiemogelijkheden voor het isoleren van gebouwen en aanpassen van installaties.
  • We voeren onze Transitievisie warmte uit. Dit doen we door per woningtype helder te maken welke stappen er nodig zijn om aardgasvrij te worden. Begin 2024 is er voor de helft van alle woningen een ‘energiebespaarroute’ beschikbaar. Daarin staat concreet welke maatregelen er nodig zijn. De ‘energiebespaarroute’ komt ook digitaal beschikbaar.
  • Voor het energiezuinig maken van huurwoningen werken we samen met Vechtdal Wonen.
  • We helpen sportverenigingen, culturele organisaties en andere maatschappelijke partijen bij het energiezuinig maken van hun gebouw of accommodatie met een lening en/of subsidie.
  • We onderzoeken of het wenselijk is dat we bij nieuwbouwwijken een ‘laadnorm’ stellen. En we onderzoeken de energievraag en keuzes rond mobiliteit van bedrijven en bedrijventerreinen.
  • We maken een afwegingskader en participatieleidraad voor initiatieven voor het grootschalig opwekken van duurzame windenergie. Op basis van dit afwegingskader bekijken we aan welke initiatieven van onderaf we medewerking willen verlenen.
  • Samen met de gemeente Ommen, provincie en Staatsbosbeheer onderzoeken we de mogelijkheden voor een ‘windbos’ langs de N36 bij Diffelen.
  • We kijken samen met het bedrijfsleven naar oplossingen voor netcongestie. Bijvoorbeeld door het inrichten van een energiehub of gesloten distributiesysteem. Als onderdeel van dergelijke collectieve oplossingen kijken we ook naar de mogelijkheid om windmolens op of bij bedrijventerreinen te plaatsen. Of naar het optimaliseren van het potentieel van zon op dak en de opslag van energie.
  • Voor de productie van duurzaam gas werken we samen met onze netwerkbedrijven aan de ontwikkeling van mono-mestvergisting op agrarische bedrijven.
  • We onderzoeken de innovatieve mogelijkheden voor pilots met waterstofgas voor bedrijven en mobiliteit.
  • We maken gemeentelijke gebouwen versneld energiezuinig. Voor de meeste gebouwen komen er  maatwerkadviezen. Op basis daarvan maken we een routekaart voor onze vastgoedportefeuille. De energiecoördinator stuurt op het energiezuinig handelen door gebruikers op basis van monitoring en voortgangsrapportages.  
  • We werken de visie op het verduurzamen van het materieel van de buitendienst verder uit.
  • We verkennen de mogelijkheden om duurzame energie meer lokaal in te kopen.
  • We werken vanuit het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs aan het verduurzamen van de schoolgebouwen voor het basisonderwijs. Voor het voortgezet onderwijs passen we maatwerk toe. We verkennen of ook voor het voortgezet onderwijs een IHP-aanpak haalbaar is.

Lasten & baten

14.320

6,9 %

15.860

7,8 %

Deze pagina is gebouwd op 11/02/2023 19:26:36 met de export van 11/02/2023 19:18:45